check
נטע תלמוד | בית ספר ג'ק, ג'וזף ומורטון מנדל ללימודים מתקדמים במדעי הרוח

נטע תלמוד

נטע תלמוד
נטע
תלמוד
החוג ללימודי האסלאם והמזרח התיכון

החוג ללימודי האסלאם והמזרח התיכון

נושא המחקר: היסטוריה חברתית ותרבותית של הכולרה באימפריה העות'מאנית במאה ה-19

שם המנחה: פרופ' אייל ג'יניאו ופרופ' ליאת קוזמא

תקציר המחקר: הכולרה הייתה אחת המגפות הקטלניות של התקופה המודרנית. היא התפרצה מספר פעמים במאות התשע עשרה והעשרים במקומות שונים בעולם. ייחודה של הכולרה הוא בהתפשטותה המהירה על פני אזורים נרחבים והפיכתה למגפה כלל עולמית. היא הייתה מחלה של החברה במובן עמוק של המילה. לרוב היא תקפה באכזריות באזורים עניים, כשהיא משגשגת מהתנאים שהתקיימו בשכונותיהם. היא בחנה את החוסן והיעילות של המבנים המנהלתיים המקומיים בכל מקום אליו התפשטה, וחשפה בעיות ומתחים שהתקיימו מתחת לפני השטח. היא עוררה שמועות והובילה לנטישתם של כפרים ושכונות, היא היוותה השראה ליצירות אומנות והשפיעה על החיים של מאות אלפי אנשים.
במחקרי אבקש ליצור היסטוריה חברתית של מחלת הכולרה באימפריה העות'מאנית תוך שילוב של שתי נקודות מבט, האחת נקודת המבט האימפריאלית הרחבה, והשנייה המקומית, שתתמקד בחיים במספר ערים בודדות בעת התפרצות המגפה. נקודת המבט הראשונה תחשוף סוגיות הקשורות למודרניזציה, ליכולת של הממשל העות'מאני לשלוט על הפרובינציות, ולמערכת היחסים בין השלטונות העות'מאנים למעצמות. מנקודת המבט המקומית מסלול התפשטות המחלה עשוי ללמד על החיים היומיומיים בערים לאור השינויים המתמידים שהתרחשו בתקופה זו. ההתמודדות עם המחלה תוכל להצביע על קשרים בין קהילות שונות, על ההשפעה של המחלה על תושביה, על יוזמות מקומיות להקל על התושבים, ועל האופן בו מאבקים מקומיים באו לידי ביטוי בהתמודדות עם המחלה.

תקציר ביוגרפי: את התואר הראשון למדתי במסגרת התוכנית לפילוסופיה, כלכלה ומדע המדינה באוניברסיטה העברית. לאחר מכן השלמתי את לימודי התואר המוסמך בחוג ללימודי האסלאם והמזרח התיכון באוניברסיטה העברית. אני מתעניינת בהיסטוריה חברתית ותרבותית באימפריה העות'מאנית. עבודת התזה שלי "המוגרבים- קהילה בתוך ירושלים העות'מאנית" עוסקת בהבטים קהילתיים בשכונת המוגרבית שבעיר העתיקה בירושלים במאה ה-17. 

 

מלגות רוטנשטרייך תשפ"ב

מלגת הנשיא תש"ף