יצחק מור

יצחק
מור
החוג למדע הדתות

נושא המחקר: בין תיאולוגיה לפוליטיקה: השיח היהודי-נוצרי בנאו-שמרנות הדתית בארצות הברית

שמות המנחים:  פרופ' אלי לדרהנדלר וד"ר כרמה בן יוחנן

תקציר המחקר: מחקרי יעסוק במחשבה הפוליטית והתיאולוגית של הוגים נאו-שמרנים דתיים, קתולים ויהודים, בארה"ב מאז ראשית שנות ה-90 ועד היום, ובשיתוף הפעולה הבין-דתי ההדוק שהם מקיימים ביניהם. הנאו-שמרנים הדתיים מתבססים במידה רבה על רעיונות הנאו-שמרנות של הדור הקודם (אנטי-טוטליטריזם, תמיכה בדמוקרטיה ובשוק החופשי, עמדות ניציות ביחסי חוץ ושמרנות תרבותית), אך מוסיפים עליהם רובד של מחשבה דתית. המתח המתקיים בהגותם בין קידום רעיונות של חירות הפרט ודמוקרטיה לבין שמרנות דתית ממצב אותם כקבוצה מובחנת בשיח הציבורי בארצות הברית. בניגוד לנאו-שמרנים שהיו ברובם יהודים חילונים ולא ביססו את הגותם בדרך-כלל על מחשבה דתית, הרי שהנאו-שמרנים הדתיים מעמידים את התיאולוגיה בבסיס השקפת עולמם הפוליטית ועושים שימוש בשפה דתית מובהקת. בנוסף, בניגוד לנאו-שמרנים שעברו משורות השמאל הפוליטי אל הימין אך נותרו חילונים באורחות חייהם, הרי שסיפורם האישי של רבים מן הנאו-שמרנים הדתיים (בעיקר הקתולים) מכיל גם תהליך של חזרה בתשובה וקונברסיה (הפיכת לב) דתית. הוגים אלו המקבלים (לעיתים באופן נלהב למדי) את השיטה הדמוקרטית-ליברלית בארה"ב מובחנים בכך גם מן "הימין הישן" ובכללו תנועות שמרניות מסורתניות (traditionalists) ופלאו-שמרניות (paleo-conservatives) המבקרות את המודרנה באופן עמוק יותר, הרואות בדמוקרטיה צורת שלטון פגומה ואף בלתי-לגיטימית ונוטות לחשדנות וסלידה מקשר קרוב עם יהודים. השילוב המתקיים בהגותם של הנאו-שמרנים הדתיים בין ביקורת החילון והליברליזם, לבין ביסוס רעיונות של דמוקרטיה וחירות על תשתית דתית, טרם נחקר בצורה מסודרת מתוך התייחסות לשיתופי הפעולה הבין-דתיים (יהודיים-נוצריים) ואקומניים (קתוליים-אוונגליים) המאפיינים את הגותם. בעבודה זו בכוונתי לנסות להשלים את החסר ולהתמקד במחשבתם הפוליטית והדתית של הוגים אלו, בעיקר קתולים ויהודים, הפועלים יחדיו במכוני מחקר, בכתבי עת ובמסגרות פוליטיות שונות. בכוונתי לבדוק כיצד הם מפתחים הגות זאת תוך שימוש ברכיבים ומסורות דתיות השאובים ממקורות יהודיים ונוצריים כאחד, ומה הן ההשלכות של שימוש זה בהקשרי מדיניות ציבורית ושאלות השנויות במחלוקת בחברה האמריקאית כמו הפרדת דת ומדינה, אתיקה מינית, כמו גם כלכלה ומדיניות חוץ. בכוונתי לבחון מה הם עיקרי המחשבה התיאולוגית והפוליטית של הוגים וקבוצות אלו, ומה הם ההקשרים הרעיוניים, ההיסטוריים והפוליטיים במסגרתם היא מתפתחת. תמה מרכזית בעבודה תהיה שיתוף הפעולה הבין-דתי המאפייין קבוצה זו. אבקש לבחון כיצד דאגות דומות דחפו הוגים אלו, יהודים ונוצרים, לפעילות משותפת – חרף האיבה ההיסטורית בין קהילותיהם הדתיות והסנטימנט השמרני המאפיין אותם עצמם. כמו כן, אבחן כיצד חיבור זה משפיע על הדרך בה הם קוראים ומפרשים את המקורות התיאולוגיים שבבסיס הגותם. במסגרת זאת אבקש גם לבדוק האם וכיצד ההיכרות האישית והבלתי-אמצעית של ההוגים הדתיים הנאו-שמרנים עם תפיסות עולם חילוניות ושמאליות משפיעה על ההגות הדתית והפוליטית שפיתחו לאחר הקונברסיה. ההוגים שבמוקד העבודה מעניקים חשיבות רבה לעולם המעשה ומחשבתם קשורה בקשר הדוק לאקטיביזם פוליטי. הטענה כי "לרעיונות יש השלכות" היא מוסכמה מקובלת בקרב קבוצות אלו, וממילא, בעוד פיתוח רעיוני הוא כלי העבודה המרכזי שלהם, הם גם עוסקים באינטנסיביות בהפצה של רעיונותיהם בקרב הציבור הרחב. גם כאן, ברוח המסורת הנאו-שמרנית הכללית, מפעילים הוגים אלו כתבי עת פופולאריים המפרסמים מאמרים ומסות ארוכות ומתאפיינים בחיבה יתירה לפולמוסים ומחלוקות אינטלקטואליות. כתבי עת אלו יעמדו במוקד מחקר זה כקורפוס מרכזי, בו משתקף היטב אופיים המורכב של שיתופי הפעולה הבין-דתיים הנאו-שמרניים, הנעים בין הסכמות לבין מתחים ומחלוקות.

תקציר ביוגרפי:  אני דוקטורנט (שלב ב') בחוג למדע הדתות באוניברסיטה העברית. כותב על השיח הבין-דתי והיחס בין תיאולוגיה לפוליטיקה בהגותם של אינטלקטואליים יהודים וקתולים בתנועה הנאו-שמרנית בארצות-הברית בשלושת העשורים האחרונים. אני מתעניין בצומת שבין דת ופוליטיקה, ובעיקר בדכים בהן מחשבה דתית (ובין-דתית) משפיעה על תפיסות של משפט ומדיניות ציבורית וכיצד שיח בין-דתי מושפע ומעוצב ע"י תהליכים חברתיים ופוליטיים עכשוויים. את התואר הראשון השלמתי בתכנית פכ"מ (פילוסופיה, כלכלה ומדע המדינה) ואת תואר השני בחוג למדע הדתות (בהצטיינות), שניהם באוניברסיטה העברית. עבודת המוסמך שלי עסקה ביהודים וביהדות בהגותם של נוצרים קתולים נאו-שמרנים בארצות-הברית סביב שאלות של אנטישמיות, זכר השואה והמרות דת. העבודה זכתה בציון לשבח מהאגודה הישראלית לחקר הדתות.

פרסומים

"תוצרת (אדום), כחול, לבן: תרגום ולוקליזציה בשמרנות הישראלית", קובץ מאמרים "האמריקניזציה של הימין הישראלי, המרכז לחקר ארה"ב באונ' תל-אביב (עתידי).

"קתוליות, מודרניות וחילון - שיחה עם ד"ר כרמה בן-יוחנן", רליגיה - בית למחשבה דתית, גיליון ו (אביב תשפ"ג, מאי 2023).

"היטלר יוגנד, סניף המושבה", סגולה - מגזין להיסטוריה יהודית 108 (יוני 2019).

מלגת רוטנשטרייך תשפ''ד