תום קורי

פרופיל
תום
קורי
החוג לספרות עברית

החוג לספרות עברית

נושא מחקר: התגבשות הפרודיה בפרוזה העברית בימי הביניים ובעת החדשה המוקדמת. 

מנחה: ד"ר דוד רוטמן.

תקציר מחקר: בעבודת הדוקטורט אבקש להרחיב את הדיון בפרודיזציה כמנגנון פנים ספרותי שתרם להתפתחותה של הפרוזה העברית בימי הביניים ואף בתקופות מאוחרות יותר. היות שהיקף עבודת התיזה שלי איפשר דיון בגרסאותיהן השונות של שתי יצירות מרכזיות בגבולות הזמן והמרחב שקבעתי לעצמי, בעבודת הדוקטור בכוונתי להרחיב את הדיון הן מבחינת היקף היצירות הנדונות, הן בסקירת תקופות מאוחרות יותר מראשית ימה״ב. 
בנוסף, אבקש למקד את ניתוח היצירות גם בהבדלים גיאוגרפיים ותרבותיים. התרבות היהודית באשכנז יצרה וצרכה ספרות לכל אורך ימה״ב. בתוך כך, היא קיימה מפגש מרתק עם התרבות היהודית מארצות האסלאם, בין השאר דרך נדידת קובצי הסיפורים ממזרח למערב. כאשר קובצי הסיפורים המזרחיים התקבלו במערב, נערכו בהם שינויים שנדרשו על מנת להתאימם לקהל יעד חדש. עובדה זו מזמינה דיון נוסף במופעיו של המנגנון הפרודי במגוון יצירות ונוסחים מערביים, תוך השוואה עם מופעיו בקבצים המזרחיים. בין השאר, אבקש לבחון כיצד המאפיינים הפרודיים שהופעלו בפרוזה העברית במרחב המוסלמי תורגמו או הותאמו לפרוזה של תרבות אשכנז. בהמשך, אבקש לבחון כיצד השפיע תהליך זה על רצף ההתפתחות ההיסטורי של הספרות העברית מימי הביניים המאוחרים ואילך.

תקציר ביביליוגרפי:  שמי תום, מהחוג לספרות עברית. תחום המחקר שלי הוא התגבשות הפרודיה העברית בפרוזה העברית של ימי הביניים המוקדמים ואילך. אני חוקר טקסטים מוכרים בתרבות העברית לדורותיה, אך נקודת המבט שלי עליהן היא מתוך חקר וביקורת הספרות. בעוד שחקר הספרות והתרבות בחן את הטקסטים הללו בהרחבה בעיקר מנקודת מבט פולקלוריסטית, מטרתי לבחון בעיקר את האמצעים הצורניים והפואטיים בהן.
עבודת המחקר שלי למוסמך, אותה כתבתי בהנחיית ד"ר דוד רוטמן, עוסקת בפרודיזציה שאני מזהה בטקסטים אלה, וביחס המיוחד שהם מקיימים מול תרבות חז"ל. כפי שהראתי, טקסטים מוכרים כגון פרקי דרבי אליעזר ומדרש עשרת הדברות מנכסים את הטקסט החז"לי בעיקר למטרות פואטיות, ובתוך כך מתיקים טקסטים דרשניים ממקורם ומציבים אותם בהקשר ספרותי זר להם. המטרה של מהלך זה להאיר באור חדש את הטקסטים ובתוך כך להעמיק את הדיון בחידושים הצורניים והפואטיים המופיעים בהם בעברית בפעם הראשונה. כך למשל יצירות אלה מציגות סיפור מסגרת, נרטיב המשמר רצף כרונולוגי לכל אורך היצירה, משחק מחוכם עם צורת הזמן ובחינה של גבולות ספרותיים ותרבותיים. נוסף לכך, מטרתי להצביע על יצירות אלה בתור שלב היסטורי חשוב במסורת הפרוזה העברית, שהוביל בסופו של דבר לחיבור פרוזה עברית מודרנית.

תחילת מלגה תשפ"ה