אביתר ורמן

אביתר ורמן
אביתר
ורמן
מחשבת ישראל 

מחשבת ישראל 

נושא המחקר: על עיצובה של חברה דתית: ה'לז הראוי' במשנתו ובחייו של מרטין בובר

שם המדריך: פרופ' בנימין פולק

תקציר המחקר: מחקרי מברר כיצד נראית המציאות הראויה אליה שאף מרטין בובר (1878–1965) – מבחינה חברתית, פוליטית ותרבותית – ומנתח את הקשיים הפילוסופיים העולים מן הניסיון לממש שאיפה זו. ביסוד תפישתו החברתית, הפוליטית והתרבותית של הוגה דעות יהודי-גרמני זה, מונחת משנתו הדיאלוגית שאותה ניסח לאחר מלחמת העולם הראשונה. משנה זו באה לידי ביטוי בכתביו של בובר ובמעורבותו בתנועה הציונית, במפעל תרגום ופירוש המקרא והחסידות, בפעילותו החינוכית באירופה ובישראל, וכן בהתכתבויות אותן ערך עם פוליטיקאים, אינטלקטואלים ואקטיביסטים. עד כה, צמצם המחקר הרווח את היקף שאיפותיו של בובר, כיוון שהזניח את מושג ה'לז' (Es) במשנתו הדיאלוגית ובכך פירש את כתביו ואת פעילותו באופן חלקי. לעומת זאת, מחקרי חושף הבחנות חדשות במשנתו – ובפרט במושג ה'לז' שהוזנח במחקר – ולאורן מברר את היקף שאיפותיו ובוחן את עקביותה של משנה זו על ידי עיון בניסיונותיו לממש שאיפות אלו. לצורך כך, מחקר זה מנתח את כתביו הפילוסופיים והתיאולוגיים של בובר, מברר כיצד ניתוח זה מתבטא בכתביו הציוניים, החסידיים והמקראיים, ולבסוף דן בשאלת עקביותה של הגות זו, חולשותיה וגבולותיה באמצעות התייחסות לפעילותו הענפה.

 

תקציר ביוגרפי: אביתר ורמן כותב עבודת דוקטור בחוג למחשבת ישראל שבאוניברסיטה העברית בירושלים. הוא עמית מחקר במרכז מינרבה על שם פראנץ רוזנצווייג לחקר הספרות והתרבות היהודית-גרמנית. לצד מחקר, הוא מלמד באוניברסיטה את הקורס כתיבה אקדמית, עליו זכה בפרס מרצה מצטיין לשנת תשפ"א, והוא לימד את הקורס ״הדרכה ביבליוגרפית במדעי היהדות״. עבודת המוסמך שלו, שנכתבה בהנחיית פרופ' בנימין פולק על משנתו הדתית של מרטין בובר, זכתה בציון לשבח מטעם ועדת פרסי ורבלובסקי לעבודות מ.א. ודוקטורט מצטיינות לשנת תשפ"ב של האגודה הישראלית לחקר דתות.

פרסומים

Varman, Evyatar. “Birth, Sehnsucht and Creation: Reading Buber between Plato and Kierkegaard.” Religions 14, no. 1 (2022): 16.

 מלגת רוטנשרטייך

תחילת המלגה: תשפ"א